Monday, 13 August 2018

Χρόνος Διατήρησης Τροφίμων

Ψωμιά, κέικ, ζύμες
  • Ψωμί τοστ συσκευασμένο: 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί
  • Ψωμί: έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια
  • Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. *Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας
  • Πίτες για σουβλάκι: μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής
  • Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, sτο καταψύκτη 3 μήνες
  • Ζυμάρια και πίτες: κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος
  • Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες
  • Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στο καταψύκτη 2-4 μήνες
  • Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 2-4 μήνες
  • Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες

Ψάρια
  • Ψάρια άπαχα: νωπά 2-3 ημέρες
  • Ψάρια λιπαρά: νωπά 1-2 ημέρες
  • Ψάρια μαγειρεμένα: έως 3 ημέρες

Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες. *Καταψύξτε το στη συσκευασία του τυλίγοντας το με πλαστική σακούλα κατάψυξης.
  • Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο: 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του
  • Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο: εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες
  • Γάλα, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
  • Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη ανοιγμένο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
  • Γαλακτοκομικά σφραγισμένα: μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα
  • Κρέμα γάλακτος: έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα
  • Γιαούρτι: Στο ψυγείο 1 μήνα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε (το γιαούρτι θα διαχωριστεί αν καταψυχθεί)
  • Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες
  • Τυρί φρέσκο (cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας. *Η κατάψυξη αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά
  • Τυρί φυσικής ωρίμανσης μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss, brick, gouda, mozzarella κ.α.): Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες
  • Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο
  • Τυρί μαλακό συσκευασμένο: μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες
  • Τυρί σκληρό: μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί
  • Ρυζόγαλο (σπιτικά): 4-7 ημέρες

Αυγά
  • Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 4 εβδομάδες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε
  • Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες. *Ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητας αλατιού, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
  • Αυγό βραστό σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε

Ελιές
  • Ελιές: μέχρι 3 μήνες

Σαλάτες - Dressings

  • Μαγιονέζα σπιτική: 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά)
  • Μαγιονέζα συσκευασμένη: οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες
  • Μελιτζανοσαλάτα: 3-5 ημέρες
  • Σάλτσα ντομάτας: έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο
  • Τζατζίκι: το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας

Όσπρια - Ξηροί καρποί
  • Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος: κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια. Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Όσπρια: περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα
  • Πατάτες: μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο
  • Ρύζι συσκευασμένο: περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του
  • Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα: Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες.

Χυμοί



  • Χυμοί φρούτων: τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας
  • Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος: μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα




Φρούτα
  • Μήλα: Στο ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Βερίκοκα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Αβοκάντο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες
  • Ακτινίδια ώριμα: έως 4 ημέρες
  • Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος): μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες
  • Αχλάδια: ώριμα έως 5 ημέρες
  • Μπανάνες: Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες. *Ξεφλουδίστε και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες κατάψυξης.
  • Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 8-12 μήνες. *Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το άρωμα.
  • Ντομάτες νωπέςπερίπου 3 ημέρες
  • Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα & ραβέντι: Στο ψυγείο 3-5 μέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Φράουλες νωπές: έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους
  • Φρούτα νωπά (γενικά): κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες
  • Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά την κατάψυξη. *Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση,
  • Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C
  • Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες
  • Ξεραμένα φρούτα, αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες
  • Χυμοί κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι & κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 12 μήνες. *Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή πλαστικό μετά το άνοιγμα.
**Καταψύξτε όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασίες.

Μαγειρεμένα


  • Αστακοί και καβούρια: 2-3 ημέρες
  • Ζυμαρικά: 3-4 ημέρες
  • Θαλασσινά: 1-3 ημέρες (μέσος όρος)
  • Λαδερά: έως 2 ημέρες
  • Λαχανικά: 1-2 ημέρες
  • Όσπρια: έως 2 ημέρες
  • Οστρακόδερμα: 3-5 ημέρες
  • Σούπες: 3-4 ημέρες
  • Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια: 3-5 ημέρες
  • Σπανάκι: 1-2 ημέρες
  • Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα: έως 2 ημέρες


Λαχανικά
  • Λαχανικά νωπά: 2-7 ημέρες (μέσος όρος)
  • Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα: 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια
  • Λαχανικά μαγειρεμένα: 1-2 εβδομάδες
  • Χόρτα νωπά: περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα
  • Αρακάς νωπός: έως 2 ημέρες
  • Σπαράγγια: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα 8-12 μήνες
  • Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Καλαμπόκι με φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Καλαμπόκι χωρίς φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε
  • Κολοκυθάκια νωπά: έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί
  • Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα
  • Μαρούλια & άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. *Αποθηκεύστε σε σακούλα
  • Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένεται πριν την αποθήκευση στη κατάψυξη
  • Μανιτάρια νωπά: 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων
  • Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε
  • Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 3-6 μήνες
  • Κρεμμυδάκια νωπά: έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων
  • Μπιζέλια, φασόλια lima χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε
  • Ντομάτες κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1-4 ημέρες
  • Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο ψυγείο 5-6 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες
**Ζεματίστε τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία.


Ζωμοί
  • Ζωμοί: έως 6 μήνες σε παγοθήκες. Oι ζωμοί λαχανικών περισσότερο
  • Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ: από 4-8 μήνες

Και οι τροφές στο ντουλάπι;

  • Αλεύρι: 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως
  • Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες. *Διατηρήστε το σε αεροστεγή δοχείο.
  • Αλεύρι λευκό: μέχρι και 2 χρόνια
  • Αλεύρι ολικής αλέσεως: έως 6 μήνες
  • Βότανα: από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο)
  • Γάλα εβαπορέ: αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης): μέχρι 2 χρόνια
  • Ζάχαρη μαύρη: 4-6 μήνες
  • Ζυμαρικά συσκευασμένα: 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό
  • Καφές: μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του
  • Κονσέρβες: μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. *Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών).
  • Κρεμμύδια ξερά: μέχρι 10 ημέρες
  • Λάδια: 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν
  • Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο & καρυδέλαιο: έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής
  • Μέλι: περίπου 1 έτος
  • Μπαχαρικά ολόκληρα: 2-5 χρόνια
  • Μπαχαρικά σε σκόνη: Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια
  • Ξίδι: έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του

✔ Προσοχή δεν καταψύχονται:
Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.

✎ Προσοχή!
Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.


✖ Γενική αρχή:
Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

No comments:

Post a Comment